Rhaid

Mats wacht nog even, hij denkt terug aan een bezoek aan een duistere, lichtgevende bijeenkomst van twee weken geleden. Hij ziet in chronologische volgorde de gebeurtenissen helder voorbijgaan.

Rhaid. (foto: Catching the Light)

Mats duwt het gordijn opzij. In de donkere tent, slechts verlicht door een kaars in een windlicht, is alleen een vrouw met hoofddoek duidelijk te onderscheiden. Mats moet wennen aan de duisternis en gaat op de tast zitten op de stoel die hem is aangeboden. Voorzichtig geeft de ruimte zich aan Mats bloot. Voor hem een tafel met kristallen, tarotkaarten, andere kaarten die hij niet kent, shawls hangen voor het tentdoek en zorgen voor passend licht. Mats realiseert dat hij zachtjes een soort yoga-muziek hoort en dat zijn neus door wierook wordt geprikkeld.

Mats kijkt de vrouw – die volgens het affiche “Rhais voorspelt” buiten de tent – de toekomst kan voorspellen strak aan, hij is nerveus en voelt zich niet op zijn gemak. In een droom die hij vannacht heeft gehad, lijkt dezelfde vrouw aanwezig geweest te zijn. Rhais heeft hem geroepen, terwijl vooral Sara liefkozend probeerde te wurgen. Bram, Lieke, Philippe en Sam juichten Sara toe.

Mats rekent de voorspelling af en met een zachte, warme stem vertelt Rhais dat de sessie gaat beginnen.

“Ik was vannacht in je dromen bij je! Je hebt al zo veel dagen en nachten om hulp gevraagd, je hebt het zo vaak in de ruimte gezet. Daarom heb ik je geroepen, omdat ik niet naar jou toe mag.”

Mats’ verwarring is nu nog groter, het is dus waar. Ook andere beelden die Mats de laatste tijd had, zijn uitgekomen. Rhais ziet de verwarring bij Mats en ook het mechanisme waarmee hij zich wil afsluiten voor dat wat gebeuren gaat. Zij pakt de rechterhand van Mats en legt de hand open naar boven, haar andere hand legt Rhais op het hoofd van Mats.

“Ik voel veel angst voor vandaag, maar nog meer verdriet en machteloosheid. Over de laatste twee gaan we het hebben, je angst voor nu is maar tijdelijk.”

Mats voelt zweetdruppels langs zijn rug gaan en realiseert zich dat hij zich moet overgeven aan wat gaat gebeuren. Nuchter gezien bedenkt hij zich, dat hij anders niet zo veel had moeten betalen.

“Wat ga ik doen met je leven? Laat jij je leven nog verder bepalen door anderen die jou het liefst ver weg willen hebben, misschien zelfs dood?”

Mats zit verstijfd te luisteren naar Rhaid, hoe weet zij dat? Hij besluit zo weinig mogelijk los te laten, in algemeenheden te spreken. Alleen zo denkt hij er achter te komen of Rhaid haar verhalen uit de ruimte haalt of op basis van Mats’ antwoorden een verhaal creëert.

Rhaid vervolgt haar verhaal: “Ik ga je teleurstellen, ik doe nooit mee aan controlespelletjes. Ik vertel alleen maar op basis van je hand, de energie die ik via je hoofd krijg en de tarotkaarten wat er gebeurt en jij zal kunnen doen, en waar jij in je onderbewuste mee zit.”

Mats lacht Rhaid toe en belooft mee te werken. Ondertussen heeft zij Mats losgelaten, schut de tarotkaarten en leg ze op tafel, en pakt wederom Mats hand en legt haar andere hand op zijn voorhoofd.

“Je bent een lieve man, je bent ook gevoelig. Ik weet, dat jij ook dingen ziet die ik zie. Je hebt die bijzondere gave niet verder ontwikkelt en inzichten kunnen je verwarren. Vertrouw erop, net zoals in je liefdevolle relatie, dat je op jouw juiste moment jouw goede keuzes maakt. Ik zie, dat mensen die dichtbij jullie staan door opotionele energie andere keuzes en andere momenten afdwingen.

De kaarten laten zien, dat je vrouw centraal in jouw leven staat. De kaart De Grote Liefde staat in jouw leven en in het leven van je partner centraal. Jouw intuïtie en onderbuik gevoel gaven signalen, dat mensen waarmee jullie verbonden zijn, geen goedkeuring geven.”

Rhaid wijst op de kaarten, die rondom de centrale kaart, die zij De Grote Liefde, noemt gegroepeerd zijn. Rhaid laat Mats los, pakt een klein flesje met olie en masseert hiermee Mats’ handen en voorhoofd.

“Je moet je wapenen tegen boze machten, kijk maar naar de kaarten die rondom jouw centrale kaart liggen. De olie helpt.”

Mats kijkt naar de afbeeldingen van de diverse kaarten, allemaal nare afbeeldingen op één kaart na. Rhaid pakt nog een kaart en legt de kaart omgekeerd op tafel.

“Draai maar om.”

Mats draait de kaart om en merkt, dat bij oppakken van de kaart een warme energie zich van hem meester maakt.

“Het is je partner, kijk maar. Jullie hebben de meest zuivere liefde, zo uit het hart, jullie geven je totaal aan elkaar, maken elkaar gelukkig. De kaarten er omheen – de familiaire verbindingen – proberen dit kapot te maken, je vrouw bij je weg te trekken, jou bij je vrouw te verjagen. Zij proberen op allerlei manieren jou buiten te sluiten, te verbannen. Ondanks mooie verhalen is het doel duidelijk.”

“En die kaart? vraagt Mats.

“Dat zijn jouw of haar kinderen, die leunen op jullie, die verbinding is stevig en zit wel goed.”

“Wat kun je over onze toekomst zeggen, houden wij stand?”

“Met zo’n sterke kaart? Natuurlijk! Houd wel jouw moment, jouw keuze en het doel van jullie tegenstanders in de gaten. Ik bied je gratis nog een zitting aan in mijn werkruimte thuis. Er staan nu te veel mensen buiten te wachten om hierover verder te gaan. En neem dan je vrouw mee.”

Mats groet Rhaid en kijkt op het kleine papiertje waarop tijdstip en adres door Rhaid zijn geschreven. Onderaan staat “succes Mats.” Mats kan zich niet herinneren, dat hij zijn naam ooit heeft kenbaar gemaakt.

Mats schrikt op van de roep van Hanna, dat het eten op tafel staat. Mats ziet er tegenop de tafel te delen met – zoals Rhaid dat zegt – anders gerichte energie.

Lees over zwarte schapen, de indrukwekkende brief van Susan Smit

Veel lezers herkennen bepaalde trekjes van de beschreven personages. In hoeverre ken jij die trekjes?