Geen verweer

De roman Geen verweer, met als ondertitel Familia Permixtos, is klaar. Het manuscript is gereed voor de uitgever en zal naar verwachting  in de lente van 2020 verschijnen. Het boek, dat nu wordt geredigeerd en zorgvuldig herschreven, beschrijft in zo’n 350 pagina’s het aangrijpende  verhaal van een liefde tussen twee sterke, maar ook kwetsbare personages in een triest decor van dreigende, harteloze verwarring. Personages, de antagonisten, hebben het gedrag passend bij het Othello syndroom*.

De lezer wordt tegen wil en dank meegesleurd in een tragisch proces vol onbegrip, jaloezie, martelaarschap, angsten, kwetsing en verraad. In het verhaal zijn een aantal aspecten uit de psychomachia* verwerkt.

Zoektocht

De gedreven schrijver bestudeert en analyseert laag voor laag  bizarre situaties en het gedrag van zijn personages.  Hij beschrijft op een directe wijze met eigenzinnige schrijfstijl en met distantie zijn verklaringen voor het “verstoorde”  gedrag van zijn personages. Hij beschrijft de opgeworpen muren, patronen, vermeende gedachtes en drijfveren. Als voorbeeld gebruikt Harm het klassieke thema Pater Familias*  waartegen ook geen verweer mogelijk lijkt.

De “psychologische roman” vertelt in verschillende tijden en uit verschillende perspectieven het verhaal. De lezer krijgt een goed inzicht in de keuzes die alle personages maken.

De schrijver heeft het deel Retrospectief integraal  opgenomen in Geen Verweer, Familia Promixtos en Retrospectief zijn spiegelingen van elkaar. Er is ook een spiegeling naar een verstoorde ziel en brein. Het eerste deel is in het nu en vooral chronologisch, Retrospectief is ook een prospectieve vertelling, die zich naar een climax en keerpunt ontwikkeld. Personages verliezen zichzelf en elkaar waardoor er slechts anoniem, observerend contact via het internet rest. Er wordt teruggeblikt, een nieuw heden wordt bekeken.

Vanuit een laag standpunt wordt er verder gekeken, wordt de fictieve wereld in helicopterview gezien. In retrospectief zijn de Familias omvangrijker dan ooit, alle personages uit het verleden komen langs. “Geen Verweer” is uiteindelijk liefdevoller, communicatiever, gelukkiger, weerbaarder  en bloemrijker.

Fragmenten, informatie

Logo

Op de site laat de schrijver een aantal van zijn inspiratiebronnen zien.

De fragmenten zijn op advies aangepast.

Op persoonlijk verzoek (Je kunt via deze link informatie vragen. Ook kun je hiermee het gehele “werkmanuscript” als E-book tegen geringe bijdrage beschikbaar bestellen ) is er de mogelijkheid mee te lezen en meer informatie te ontvangen. Op diverse lezingen en op workshops van Kade 40 gaat de schrijver dieper in op de problematiek.