Amandelkern

Hier staat informatie over Harms vierde roman Amandelkern

De gepensioneerde hoofdpersoon laat alles achter zich en start een reis waarbij herinneringen zijn navigatie zijn. Door zijn onbewuste gedreven rijdt de hoofdpersoon een Belgisch dorp binnen, rijdt hij zijn herinneringen uit 1981 binnen. Hij ontmoet dorpsgenoten die hem helpen zoeken naar zijn verleden en naar “zijn jolie”. Vanuit deze gebeurtenissen die eigenlijk startten in 1981 ontdekt de hoofdpersoon uiteindelijk zijn levenskompas en zichzelf.

Hiernaast ontstaat er een vijfde boek, tweede in de serie, met de titel Amygdala, misschien het vervolg op Geen Verweer.

Uitleg Titel van het boek:

Amygdala - BrainMatters

De amandelkern in onze hersenen screent de binnenkomende prikkels vanuit de omgeving in ons ‘dierlijke’ onderbewustzijn op onveiligheid en onlust om ons te behoeden voor gevaar. Het is evolutionair gezien een belangrijk middel om te zorgen dat je alert genoeg bent om uit een benarde situatie weg te komen. Zo gauw de amandelkern aanslaat kan een mens met dementie alleen nog maar vechten (boos en agressief worden) of vluchten (niet meedoen of meewerken). Dat zijn een soort oer-reacties die niet goed bewust te onderdrukken zijn.