Schrijver

Harm Dessens – Hakkoer

Harms debuutroman Transitie, Co Ni Mire Ruim, is een reisverhaal in Dublin en een ontdekkingstocht naar zijn belangrijke momenten in het leven. (online te bestellen via BOEKSCOUT). Zoals ook in zijn fotografie gaat het om persoonlijke ontmoetingen.

De schrijver gebruikt de fotografie als manier van kijken, van zien. Het beeld – dat hij met letters, woorden en zinnen schildert – voldoet zo veel mogelijk aan een realistisch  beeld. Harm tekent elke pixel van zijn werkelijkheid met intuïtie, fantasie en met een scherp analytisch, creatief en empathisch gevoel.

Geen Verweer

De schijver rondt zijn tweede  roman  Geen Verweer af. Het manuscript is praktisch klaar, de eerste proefdruk is klaar, essentiële scènes worden toegevoegd, geschrapt en fragmenten worden herschreven. Ook worden personages scherper neergezet, nader bestudeerd en analytisch heroverwogen. Zijn nieuwste verhaal is een liefdevolle romance met extreme, familiaire uitdagingen en trieste bedreigingen.

Een derde verhaal Retrospectie, met afhechtingen, nieuwe gebeurtenissen en terugblikken vooruit, is opgenomen als apart deel binnen Geen Verweer. Retrospectie is een prospectief vervolg op zijn Geen Verweer.

Het leven bestaat uit verhalen, naar verhalen luisteren, vertellen, maken, schrijven.  Het bestaan, het zijn, is op verhalen gebaseerd. De schrijver deelt een confronterende boodschap, zoals in Transitie, Co Ni Mire Ruim, zijn eerste verhaal. In zijn nieuwe psychologische roman neemt hij de lezer ongewild mee in zijn dilemma’s. Hij is literair schrijver, geen verslaglegger. Hij is filosoof, geen moraalridder. Harm weet met zijn verhaal de lezer te boeien en nodigt de lezer uit zich in te leven in diverse keuzes met betrekking tot zelfrespect, trouw, kwetsing, vergeving, vasthouden, ontwikkelen, accepteren en bijbehorende antoniemen en andere levensvragen. Zijn “never ending story” houdt de lezer lang bezig.

Schrijver Harm Dessens – Hakkoer vertelt een aangrijpend, persoonlijk verhaal. Vooral geïnspireerd door persoonlijke ervaringen  componeert de schrijver zijn vertellingen. Het verhaal als “light versie”  van een geschiedenis, inclusief (zelf)reflecties op een doorleefde werkelijkheid, opgelegde verhalen. Tevens lijkt het boek een studie naar verklaring van gedrag. Harm gebruikt hierbij diverse visies vanuit de psychologie.

Recent startte Harm zijn derde en vierde roman met werktitels Maureen en Brieven. Op de site vindt u steeds de actuele informatie en af en toe een fragment..

Harm schrijft langere tijd korte verhalen, die nog niet zijn gepubliceerd. De laatste tijd richt de schrijver zich op autobiografische romans.

Over Harm Dessens – Hakkoer

Radio-interview 1 en Radio-interview 2

Manja Helder over Co Ni Mire Rium: “Aan de hand van een monologue interieur heb je me meegevoerd door Dublin, waar je alles over je stukgelopen huwelijk moest overdenken. Je hebt me wat aangename leesuurtjes bezorgd. Je hebt alles heel boeiend en helder beschreven, ik zag Dublin weer voor me.”

Mariska P. over Co Ni Mire Rium: “In het begin moest ik even wennen aan de soms telegramachtige stijl van schrijven.  Maar het verhaal begon me steeds meer te boeien, je laat maar mondjesmaat los wat er in het verleden gebeurd is, en dat maakt dat je verder wilt lezen om te weten te komen wat er speelde en wat dat met de hoofdpersoon gedaan heeft en nog doet. Kortom, het boeide me en ik heb het in een ruk uitgelezen.”

Tineke over Geen Verweer: “Personages zijn geweldig, voor mij herkenbaar, beschreven. De karakters van de twee hoofdpersonen zijn sterk en maken het verhaal mooi, hoopvol. De geweldige herschreven eerste hoofdstukken zijn een fraaie start! Je laatste twee (slot)hoofdstukken van het eerste deel (eta)leren een kansrijk slot. Mooi op welke wijze je een retrospectie in het boek op hebt genomen, het maakt het verhaal echt af!”