Schrijver

Harm Dessens

Harms debuutroman Transitie, Co Ni Mire Ruim, is een verhaal dat in Dublin Speelt en een ontdekkingstocht naar belangrijke life-events. (online te bestellen via BOEKSCOUT). Zoals ook in zijn fotografie gaat het om persoonlijke ontmoetingen.

De schrijver gebruikt de fotografie als manier van kijken, van zien. Het beeld – dat hij met letters, woorden en zinnen schildert – voldoet zoveel mogelijk aan een realistisch  beeld. Harm tekent elke pixel van zijn werkelijkheid met intuïtie, fantasie en met een scherp analytisch, creatief en empathisch gevoel.

Maureen, Geen Verweer

Recent rondde Harm zijn derde autobiografische roman Maureen af en is door de uitgever zeer enthousiast ontvangen. Publicatie zal op 13 november 2020 plaatsvinden. Op de site vindt u actuele informatie en fragmenten.

De schijver heeft zijn  roman  Geen Verweer afgerond. Het eerste exemplaar is gedrukt en de officiële uitgave wacht op een gunstig moment voor publicatie. Zijn roman is een liefdevolle roman met extreme, familiaire uitdagingen en trieste bedreigingen.

Het leven bestaat uit verhalen, naar verhalen luisteren, vertellen, maken, schrijven.  Het bestaan, het zijn, is op verhalen gebaseerd. De schrijver deelt een confronterende boodschap, zoals in Transitie, Co Ni Mire Ruim, zijn eerste verhaal. In zijn nieuwe psychologische roman neemt hij de lezer ongewild mee in dilemma’s. Harm is literair schrijver, geen verslaglegger. Hij is filosoof, geen moraalridder en weet met zijn verhaal de lezer te boeien en nodigt de lezer uit zich in te leven in diverse keuzes met betrekking tot zelfrespect, kwetsing, vergeving, accepteren en bijbehorende antoniemen en andere levensvragen. Zijn never ending story houdt de lezer lang bezig.

Schrijver Harm Dessens – Hakkoer vertelt een aangrijpend, persoonlijk verhaal. Geïnspireerd door persoonlijke ervaringen  componeert de schrijver zijn vertellingen. Het verhaal als light versie  van een geschiedenis, inclusief (zelf)reflecties op een doorleefde werkelijkheid. Tevens lijkt het boek een studie naar verklaring van gedrag. Harm gebruikt hierbij diverse visies vanuit de psychologie.

Harm schrijft langere tijd korte verhalen, brieven, die nog niet zijn gepubliceerd. Vooral richt de schrijver zich op autobiografische romans. Onlangs startte hij met zijn vierde roman Amandelkern. De hoofdpersoon gaat onbewust op zoektocht naar de vrouw die zijn leven 40 jaar geleden een andere richting gaf. Het wordt uiteindelijk een ontdekkingsreis naar wie beiden, ooit verliefden, zijn geworden.

Over Harm Dessens – Hakkoer

Radio-interview 1 en Radio-interview 2

Samira (Boekscout) over Maureen: “In de eerste brief van Maureen vraagt ze zich af hoe het zou zijn als het personage Harm en zijzelf niet zouden zijn “begrensd door de levens die zij nu leiden”. Een interessante gedachte, die direct al verwijst naar een centraal thema in de briefwisseling: het verstrijken van de tijd, en de dynamiek tussen het verleden en de toekomst binnen de band tussen Harm en Maureen. Door te kiezen voor de briefvorm voor dit manuscript, komt deze thematiek treffend en op unieke wijze naar voren: de brieven zetten de tijd stil, als het ware. Tevens toon jij als auteur aan hoe het opschrijven van bepaalde (gedeelde) ervaringen voor een interessant, eenzijdig perspectief op een verhaal kunnen zorgen, iets wat heel sterk zichtbaar is in Maureens brief van 24 februari 2013. Het is als lezer een prachtige ervaring om een intiem inkijkje te hebben in de wijze waarop Harm en Maureen hun eigen liefdesverhaal brief bij brief opstellen. Zo heb je een bijzonder werk weten te creëren.”

Manja Helder over Co Ni Mire Rium: “Aan de hand van een monologue interieur heb je me meegevoerd door Dublin, waar je alles over je stukgelopen huwelijk moest overdenken. Je hebt me wat aangename leesuurtjes bezorgd. Je hebt alles heel boeiend en helder beschreven, ik zag Dublin weer voor me.”

Mariska P. over Co Ni Mire Rium: “In het begin moest ik even wennen aan de soms telegramachtige stijl van schrijven.  Maar het verhaal begon me steeds meer te boeien, je laat maar mondjesmaat los wat er in het verleden gebeurd is, en dat maakt dat je verder wilt lezen om te weten te komen wat er speelde en wat dat met de hoofdpersoon gedaan heeft en nog doet. Kortom, het boeide me en ik heb het in een ruk uitgelezen.”

Tineke over Geen Verweer: “Personages zijn geweldig, voor mij herkenbaar, beschreven. De karakters van de twee hoofdpersonen zijn sterk en maken het verhaal mooi, hoopvol. De geweldige herschreven eerste hoofdstukken zijn een fraaie start! Je laatste twee (slot)hoofdstukken van het eerste deel (eta)leren een kansrijk slot. Mooi op welke wijze je een retrospectie in het boek op hebt genomen, het maakt het verhaal echt af!”